1. Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa cu evolutie cronica, care poate afecta toate organele corpului, cu precadere plamanii (tuberculoza pulmonara).


  In functie de organul afectat mai exista si tuberculoza oaselor si a articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici, tuberculoza aparatului urogenital, tuberculoza pielii, a ochilor, etc.

  Daca aceasta nu este depistata la timp si nu este tratata adecvat, poate duce la pierderea capacitatii de munca, la invaliditate si in cele din urma la deces.

 2. Tuberculoza primara este determinata de infectia cu Mycobacterium Tuberculosis, numita si bacilul Koch dupa numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.

  Bolnavul de TBC elimina in aer, prin tuse, stranut, scuipat sau cind vorbeste, aerosoli care con?in micobacterii de tuberculoza (picaturile Pfluger). Acestea se gasesc in aer timp indelungat, astfel, micobacteriile ajung in plaminii persoanelor care inspira aerul contaminat.

 3. Prin scaderea apararii imunitare, se constituie terenul nefavorabil pe care se reactiveaza infectiile cu acesti microbi ai tuberculozei.

  Principalii factori de risc care expun organismul la TBC sunt:

  - varsta inaintata, fumatorii si consumumatorii de alcool in mod excesiv si/sau droguri, malnutritia si subnutritia, SIDA/ infectia cu HIV, diabetul zaharat, alte afectiuni cronice, tratamentele cu prednison (corticoterapia), leucemia, limfoamele maligne, operatiile pe stomac (gastrectomia), tratamentele cu substante citostatice (impotriva cancerului), silicoza, copii nevaccinati impotriva tuberculozei.

  Ca si mediu, cel mai mare risc de contaminare cu TBC il reprezinta incaperile inchise, umede si neaerisite.

 4. Tuberculoza pulmonara primara apare, frecvent, fara simptome si, eventual, se manifesta ca o stare gripala.

  In cazuri cu evolutie grava, se manifesta prin:

  - febra, transpiratii nocturne, tuse si expectoratie, apa la plamani (revarsat pleural), o eruptie pe piele (eritem nodos),

  Dupa vindecare si, eventual, reinfectie, tuberculoza pulmonara postprimara se manifesta prin:

  - tuse cronica, transpiratii nocturne, lipsa poftei de mancare (anorexie) cu scaderea greutatii, diminuarea capacitatii de munca, tuse cu expectoratie sanguinolenta (cu sange sau urme de sange), dureri toracice.

  Infectarea altor organe provoaca o varietate mare de simptome

  TBC se numea in trecut „boala consumarii”, din cauza scaderii in greutate a persoanelor infectate.

 5. Daca ati constatat simptome ale tuberculozei, in nici un caz nu initiati un auto-tratament, nu pierdeti timpul. iN CEL MAI SCURT TIMP SOLICITATI ASISTENTA MEDICULUI DE FAMILIE. Acesta va dispune trimiterea dumneavoastra pentru examinari. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat.

  Diagnosticul tuberculozei active se face prin radiologie, (cunoscuta drept radiografie toracica) prin examinare microscopica ?i cultura microbiologica a fluidelor corporale.

  Diagnosticarea tuberculozei latente se face prin testul cutanat la tuberculina (TCT) ?i analize de sange.

  Uneori, desi exista simptome, toate prelevatele sunt negative, chiar dupa cultivare in medii de cultura, si se pune un diagnostic prezumptiv - nu unul cert - dupa simptome, dupa rezultatele testelor tuberculinice, dupa faptul daca persoana a fost sau nu in contact cu un subiect contagios si dupa aspectul radiografiilor.

  Medicul prescrie atunci tratamentul in pofida absentei dovezii categorice, riscul legat de efectele nedorite ale medicamentelor fiind mult mai mic decat cel antrenat de faptul de a lasa o tuberculoza sa evolueze.

  Daca semnele dispar sub tratament, diagnosticul este confirmat aposteriori.

 6. Tratamentul este anevoios si necesita respectarea intocmai a recomandarilor medicului specialist, altel exista riscul de a nu eradica in totalitate tuberculoza din organism si, ulterior, de a deveni rezistenta la antibiotice si foarte greu de tratat.

  Tratamentul se face cu mai multe antibiotice deodata, cu doze mari si cu medicamente la care bacilii sa nu aiba imunitate.

  Durata tratamentul unei tuberculoze difera de la caz la caz, dar oricum nu este mai scurta de sase luni, si se poate extinde chiar pana la un an si jumatate.

  Tratamentul tuberculozei consta din doua faze: faza intensiva si faza de consolidare. Faza intensiva se efectueaza in conditii de spital si dureaza 2-3 luni. Dupa 2-3 saptamini de la initierea tratamentului bolnavul incepe sa se simte considerabil mai bine. Ulterior, cand bolnavul nu mai elimina micobacterii de tuberculoza prin sputa si nu prezinta pericol pentru cei din jur, este externat pentru continuarea tratamentului (la faza de consolidare) in conditii de ambulator.

  Alimentatia bolnavului este foarte importanta si trebuie sa fie, in primul rand, variata. Ea trebuie sa contina atat produse bogate in albumine (carne, peste, branza, ou), cat si fainoase, carbohidrati, grasimi si verdeturi.

  ATENTIE! TBC nu poate fi tratata cu remedii populare sau naturiste.

 7. Alimentatia si igiena sunt conditii de baza pentru ca un organism sa fie sanatos.

  Trebuie crescuta puterea de aparare a organismului,pentru a face fata agresiunii bacilare.

  Renuntarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, calirea organismului, exercitiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.

  Pentru ca sursa de infectie o constituie oamenii bolnavi si animalele bolnave de tuberculoza, un prim si important mijloc de preventie este tratamentul bolnavilor, pentru a face sa scada astfel posibilitatea contactarii bolii de catre persoanele sanatoase de la contactii tuberculosi (sputa bolnavilor de tuberculoza contine un numar foarte mare de bacili).

  Asadar, cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp si tratamentul adecvat.

  Daca in casa sunt bolnavi de tuberculoza, pentru a evita infectarea celor din jurul lui este necesara aerisirea frecventa a incaperii si curatarea umeda a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, in timpul tusei si stranutului, trebuie sa-si acopere nasul si gura cu o batista sau cu un servetel, sa utilizeze scuipatoare, care urmeaza a fi dezinfectate. Batistele si servetelele cu sputa trebuie distruse.

 8. Cei mai sensibili fata de tuberculoza sunt copiii pina la virsta de 3 ani, in special in primul an de viata. La aceasta virsta capacitatea de autoprotectie a organismului este slab dezvoltata, astfel la infectarea cu micobacteria tuberculozei, boala se dezvolta rapid, deseori provocind decesul.

  in deosebi sunt predispusi la infectie copiii si adolescentii la virsta de 10-11 si 14-15 ani, faptul fiind cauzat de cresterea rapida si schimbarile hormonale din organismul copilului (perioada prepubertana si pubertana) care scad rezistenta sistemului imun.

  Deseori, copiii nu prezinta manifestari locale ale tuberculozei, ci doar simptome generale ale bolii: oboseala, lipsa poftei de mincare, pierderea greutatii corporale, febra periodica pina la 37,1 -37,5°, marirea ganglionilor limfatici in zonele gitului, barbiei, subsuorilor, cubitala, inghinala.

  Diagnosticarea poate fi efectuata prin reactia Mantoux, care se aplica intradermal in treimea medie a antebratului. Dupa 72 ore este verificata reactia organismului.

  Testul este considerat pozitiv daca dimensiunile umflaturii depasesc 5 mm la copiii vaccinati cu vaccinul BCG pentru prima data si 10 mm - la copiii vaccinati repetat. Acest rezultat semnifica, ca copilul a fost infectat cu micobacteria tuberculozei, dar nu este bolnav. Reactia Mantoux este inofensiva chiar si pentru copiii cu manifestari alergice.

 9. Tuberculoza este adesea privita ca o boala "a mizeriei" si de aceea multi bolnavi nu vor sa-si recunoasca boala.


  Le e teama ca vor fi evitati de colegi si prieteni si dati afara de la serviciu. Din pacate, refuzul unora merge pana acolo ca refuza asistenta medicala, spitalizarea, tratamentul, ceea ce-i transforma in adevarate "bombe biologice" pentru cei din jur.

  Tuberculoza nu este numai o problema personala a celui bolnav, ci este o problema colectiva, fiind o boala contagioasa. Prin urmare, un om care s-a imbolnavit fara voia lui dar face tot ce poate sa se trateze si sa se vindece trebuie privit cu compasiune si sprijinit, iar unul care se stie bolnav dar refuza sa se trateze trebuie incurajat sa se adreze serviciilor medicale.

  Tuberculoza nu trebuie privita cu dezgust, ci ca pe o problema serioasa, cu cauze cunoscute, dar si cu solutii la indemana, care trebuie rezolvata.

 10. La ora actuala, o treime din populatia globului este infectata cu Micobacterium tuberculosis. in anul 2011, 8.7 milioane de persoane pe plan global s-au imbolnavit de tuberculoza, 1.4 milioane de oameni au decedat din cauza acesteia dintre care 70 de mii de copii.

  Cu toate acestea, rata mortalitatii cauzate de TBC s-a redus cu 41% in comparatie cu indicele anului 1990.


  Romania este tara din UE cu cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza: peste 34.000 de persoane sufera anual de tuberculoza sensibila si aproape 1.500 de tuberculoza multidrogrezistenta (TB-MDR), o forma grava de tuberculoza in care bacilul a capatat rezistenta la cel putin 2 tuberculostatice. Aproximativ 1200 mor in fiecare an.

  Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este cel care confirma ca Romania e pe primul loc intre tarile Uniunii Europene in ceea ce priveste incidenta acestei boli.

  Din punct de vedere al raspandirii tuberculozei, statisticile arata ca in judetele Dolj, Mehedinti, Olt se inregistreaza cele mai multe cazuri, in vreme ce in Harghita, Covasna si Sibiu sint cele mai putine.

 11. • Pentru a afla ce acte sunt necesare pentru internare apasati aici

  • Pentru a accesa Carta WHO pentru TBC apasati aici (engleza)

  • Pensie de invaliditate

  • Indemnizatie de handicap

 12. Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes"

  Adresa: Sos. Mihai Bravu nr.281, sector 3, Bucuresti.

  Telefon: 021 3179503

  Mobil: 0723 544 777

  E-mail : centru@cdt-babes.ro

  Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucuresti

  Adresa: Sos. Viilor nr.90, sector 5, Bucuresti.

  Telefon: 021 3356910

  E-mail : secretariat@marius-nasta.roARB-TB.ro © Toate drepturile rezervate