24.03.2014

Ziua Internationala a Tuberculozei


Anul acesta am realizat o campanie de informare, privind TBC-ul in randul elevilor cu varste cuprinse intre 8-12 ani. Le multumim pentru tot!


Pentru mai mute poze puteti intra pe pagina noastra de Facebook aici.

22.01.2014

„O simpla jucarie pentru o mare bucurie”

Campanie Jucarii ARB-TB


In luna Decembrie 2013, Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza alaturi de Ziarul "Ring" si in parteneriat cu RIN Hotels si Societatea Romana de Pneumologie, a derulat o campanie umanitara de strangere de jucarii pentru amenajarea unei "Camere a Zambetelor" pentru copiii internati la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Campania s-a derulat sub sloganul „O simpla jucarie pentru o mare bucurie” si a avut ca ambasador pe Daniela Gyorfi. Aceasta le-a cantat copiilor colinde si le-a impartit dulciuri, impreuna cu ceilalti organizatori ai campaniei, dupa care i-a invitat pe toti sa se bucure de jucariile donate.

Printre sutele de persoane care au donat jucarii, s-a numarat si o doamna care a decis sa le doneze micutilor un televizor pentru a putea viziona desene animate.

Pentu mai mute detalii despre acest eveniment puteti consulta si aparitiile din presa aici: Ring 1, Ring 2, Ring 3, Ring 4, Ring 5, Sanatatea Buzoiana, Explore Medicine TV, Jurnalul Bucurestiului, European Lung Foundation, sau poze pe pagina noastra de Facebook aici.


03.01.2014

Ziua Mondiala a Tuberculozei 2014.Ziua Mondiala a Tuberculozei ca in fiecare an, va avea loc si in anul 2014 pe data de 24 Martie.

Aceasta are rolul de a face cunoscuta populatiei gravitatea TBC-ului, faptul ca este o maladie cu un grad ridicat de contagiune care face anual in lume peste 1.5 milioane de victime, majoritatea in tari din lumea a treia.

In aceasta zi se comemoreaza descoperirea cauzei tuberculozei, de catre Dr. Robert Koch, si anume bacilul TB sau bacilul Koch cum a fost denumit ulterior.

La data lansarii acestui anunt la Berlin, TBC-ul facea ravagii in Europa si America cauzand moartea a 1 din 7 persoane.

Descoperirea facuta de Koch a deschis calea catre diagnosticarea si tratarea tuberculozei

20.12.2013

11 Decembrie 2013: UE lanseaza campania de propuneri pentru imbunatatirea tratamentului impotriva TBC.Pe data de 11 Decembrie 2013, Comisia Europeana a lansat un apel pentru propuneri de dezvoltare a vaccinurilor impotriva tuberculozei.

Obiectivele acestui apel sunt:

  • imbunatatirea capacitatii de descoperire si dezvoltare a unor variante noi si imbunatatite de vaccinuri.
  • instituirea unei platforme de identificare a unor vaccinuri diferite de cele existente.
  • propunerile trebuie sa trateze in mod deosebit obstacolele existente in prezent in dezvoltarea vaccinurilor."
 • Termenul limita de depunere a propunerilor sau a scrisorii de inaintare este 17 January 2014, 17:00 CET.

  Pentru mai multe detalii accesati acest link (en).

  19.11.2013

  Programul EURIPRED este finantat de UE cu 8.5 milioane € pentru a veni cu rezultate in lupta impotriva TBC, HIV, Malaria, Hepatita B si C.  In noiembrie 2013 a fost lansat "Programul European al Institutelor de Cercetare pentru Lupta Impotriva Bolilor Saraciei" cunoscut si ca EURIPRED, ce are ca scop dezvoltarea bazei de cunostinte ce le avem asupra anumitor maladii, telul final fiind acela de a cataliza dezvoltarea de instrumente noi (vaccine, medicamente, bactericide) in lupta impotriva TBC-ului, HIV-ului, Malariei si a Hepatitei C.

  EURIPRED este cofinantat de Uniunea Europeana cu 8.5 milioane de euro. Oameni de stiinta asociati cu 17 parteneri de cercetare din 10 tari vor colabora in acest program.

  HIV, Tuberculoza si Malaria sunt responsabile de 3.4 milioane de decese in lume in fiecare an. Desi in ultimii ani au fost facute eforturi considerabile in a combate aceste maladii, ele tot continua sa se propage. De aceea exista o nevoie urgenta de a gasi metode si instrumente noi de lupta impotriva acestora. EURIPRED prin fodurile substantiale primite si reteaua de parteneri creata poate aduce o contributie considerabila in aceasta directie.

  02.11.2013

  GDF - o abordare unica, holista a sistemului de aprovizionare cu medicamente.  Divizia globala de medicamente pentru tuberculoza (TBC) a fost inaugurata cu ocazia zilei mondiale a tuberculozei din anul 2001. Aceasta a luat nastere din declaratia facuta cu un an inainte de catre tarile participante la Conferinta Executiva pe tema TBC si a dezvoltarii sustenabile, de la Amsterdam.

  Membri acestei conferinte si-au expirmat dorinta de a veni cu o abordare noua in ceea ce priveste asigurarea accesului universal la medicamentele pentru TBC si crearea de sisteme nationale, eficiente de achizitie si distributie a acestora.

  Divizia globala de medicamente pentru tuberculoza (TBC) este gazduita si administrata de catre Secretariatul impotriva TBC din cadrul Organizatiei Mondiale de Sanatate.

  A fost infiintata cu mandatul de a asigura accesul neintrerupt al programelor nationale de control al TBC la medicamente de calitate impotriva tuberculozei si de a cataliza extinderea rapida a planului de tratament DOTS2 (o componenta de baza al Parteneriatului de Lupta Impotriva Tuberculozei cat si al strategiei Organizatiei Mondiale de Sanatate, de control al TBC.), in vederea atingeri obiectivelor globale pentru controlul tuberculozei, impuse de catre Organizatia Mondiala de Sanatate, de a stimula in tari din toata lumea sustinerea politica si publica de finantare a stocurilor de medicamente si de a asigura un control global sustenabil si o eventuala eradicare a maladiei.

  Divizia globala de medicamente pentru tuberculoza (TBC) isi desfasoara mandatul folosind un model pachet compus din trei servicii (subventionare, achizitionare directa, asistenta tehnica), fiecare dintre aceastea fiind special create pe baza nevoilor programelor nationale de control al tuberculozei de obtinere al accesului la medicamente impotriva TBC.

  Modelul este unic si inovativ plasand Divizia globala de medicamente pentru tuberculoza (TBC) pe un loc aparte fata de celelalte mecanisme de achizitie si distributie a medicamentelor.

  Printre realizarile notabile ale acestui model se enumara faptul ca Divizia globala de medicamente pentru tuberculoza (TBC) a furnizat peste 9 milioane de tratamente impotriva tuberculozei in 78 de tari si faptul ca asigura necesarul de medicamente pentru 20% din cei 8.8 milioane de pacienti din 15 dintre cele mai grav afectate de TBC tari din lume.


  24.03.2013

  Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Tuberculozei
  (celebrarea descoperirii in anul 1882 a bacilului tuberculozei, BK, de catre Robert Koch)  In data de 24 martie 2013, ora 12:00, Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza in colaborare cu Universitur (http://universitur.ro/), Biciclop (http://www.ciclop.eu/) si Carusel (http://carusel.org/), se apropie de comunitate iesind pe biciclete in Parcul Izvor din Bucuresti, dand astfel startul campaniei de informare „TBC?”. 

  Incepand cu ora 16:00, in amfiteatul Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti vor avea loc discutii pe tema zilei impreuna cu studenti, profesori, cadre medicale, invitati din presa scrisa si audio-video.

  Sub deviza lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii “Stop TB in my lifetime” si sloganul ARB-TB „Living together, breathing together”, „TB C?” este o campanie de informare cu privire la tuberculoza: ce este, cum se transmite, cum se trateaza, ce putem face sa prevenim imbolnavirea?
  Stigmatizarea si discriminarea asociate cu tuberculoza sunt universale, existand in fiecare tara si regiune din lume, fiind cauzate de multi factori, inclusiv lipsa intelegerii bolii, miturile despre transmiterea ei, prejudecati, deseori informatii iresponsabile. Pentru a depasi aceste bariere si prima pornire – de respingere a temei “TUBERCULOZA”, trebuie identificate mesaje moderne, noi, relevante.
  TB trebuie sa treaca printr-un proces de „repozitionare”, de la o boala lipsita de spectaculozitate, boala a saraciei si mizeriei – la o boala cu particularităti care o fac de maxim interes public, ea putand afecta pe oricare dintre noi.
  Cu incepere la ora 12:00, biciclistii se vor plimba prin parcul Izvor din Bucuresti, purtand tricouri „TB C?” si masti medicale pentru a oferi informaÈ›ii legate de tuberculoza, indemnand la solidaritate si implicare, incurajand un stil de viata sanatos.
  Elementul de identitate vizuala al campaniei este „TB C?” (tuberculoza, ce este?), modalitatea de exprimare va fi sustinuta de comunitatile de biciclisti, care vor purta tricouri si masti de protectie, simbol al pozitionarii in spatiul public a unei afectiuni respiratorii contagioase.
  In cadrul activitatii de la Universitatea din Bucuresti, vom prezenta o retrospectiva a ARB-TB (istoricul tuberculozei, personalitati afectate in decursul istoriei, precum si o pledoarie la actualitate (reliefand contextul actual de diagnostic si tratament, activitati de informare catre publicul larg si pacienti). 
  Impreuna cu participantii turului ciclist, care isi vor expune impresiile din timpul traseului, vom asista la o discutie libera intre invitati si public, inregistrari video si videoconferinte cu invitati speciali din tara si strainatate, care activeaza in domeniul STOP-TB.

  La finalul intalnirii vor fi prezentate testimoniale „live” sau inregistrate ale unor fosti pacienti de tuberculoza, dand astfel startul concursului de creatie de film si fotografie pe tema tuberculozei „Traim impreuna, respiram impreuna”.
  Evenimentul va fi mediatizat in plan intern si international, asteptand la eveniment reprezentanti din presa scrisa si audio-vizuala, postand totodata evenimentul pe site-urile dedicate, Organizatia Mondiala a Sanatatii- Parteneriatul STOP TB , European Respiratory Society- European Lung Fundation, TB Alliance, European Patients Forum.

  Ziua Mondiala a Luptei Impotriva Tuberculozei

  13.09.2011

             De curand, s-a deschis in Bucuresti un nou centru de genetica medicala –Personal Genetics. Recomadam aceasta clinica deoarece avem incredere deplina in specialisti ce lucreaza in cadrul sau. Mai jos, puteti gasi informatii despre aceasta, in speranta unui diagnostic rapid si exact.

   

   

  Increderea conteaza pentru dumneavoastra. Si pentru noi.

  La Centrul de Genetica Medicala Personal Genetics ne propunem sa facem cunoscut rolul pe care il au genele si sa oferim suport medicilor in luarea deciziilor, in scopul imbunatatirii calitatii vietii pacientilor.

  Cu ajutorul celor mai valorosi profesionisti, medici geneticieni, biologi, din Bucuresti si din tara, dam noi valente modului in care pacientii sunt diagnosticati, tratati si monitorizati, marcand intrarea intr-o noua era, cea a medicinei personalizate.

  Tehnologia de laborator de ultima generatie va asigura pe dumneavoastra si pe medicul dumneavoastra ca informatiile genetice furnizate sunt relevante, corect analizate si usor de interpretat.

  Analizele se efectueaza in laboratorul Personal Genetics din Bucuresti.

  Rezultatele analizelor sunt tratate cu maxima confidentialitate.

  Str. Frumoasa nr. 4, sector 1, Bucuresti tel: 0040213110776 fax: 0040213110793

  email: office@personalgenetics.ro www.personalgenetics.ro

  07.09.2011

              Avem placerea de a va informa ca si anul acesta vom fi prezenti cu un stand la Congresul ERS – European Respiratory Society, in zona destinata asociatilor de pacienti (World Village)  Alaturi de alte 15 asociatii, vom face parte din delegatia organizatiei European Lung Foundation la acest eveniment ce va avea loc in perioada 24-28 Septembrie, in Amsterdam (apasa aici pentru mai multe detalii).

              Odata pe an, expertii si profesionistii din domeniul medicinei respiratorii au ocazia de a se intalni intr-un oras european pentru a face schimb de opinii si de cunostinte. Astfel, pentru o perioada de cinci zile orasul Amsterdam va deveni capitala internationala a medicinei respiratorii si a cercetarii din domeniu (mai multe detalii aici).

              Dintre activitatile la care vom participa in cadrul acestui eveniment reamintim:

              ·        Primul Simpozion ERS al Pacientilor

              ·        Simpozionul ELF: Pacientii ca parteneri in demersul de cercetare.

              ·        Intalnirea Comitetului Consultativ pentru Pacienti.

              ·        TBNET: Cercetarea TB in Europa, s.a.

  01.09.2011

               Comunicat de presa, Bucuresti, 1 septembrie 2011

  Ultimele zile de inscriere la AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI

  Peste 50 de asociatii de pacienti inscrise!

  10/11 septembrie 2011, Parcul Tineretului – Bucuresti

  Agora Asociatiilor de Pacienti, primul eveniment care prezinta asociatiile de pacienti publicului larg bucurestean, se pregateste sa isi deschida portile in weekendul 10-11 septembrie, in Parcul Tineretului din Bucuresti (intrarea Sincai), intre orele 10-18. Accesul este liber pentru public.

  Peste 50 de asociatii de pacienti sunt asteptate la eveniment, acoperind peste 20 de afectiuni, precum: hemofilie, diabet, boli rare si autoimune, cancer, transplant, dializa, fibroza chistica, autism, Parkinson, distrofie, Miastenia Gravis, talasemie, hepatita, sanatate mintala, SIDA, tuberculoza, handicap, scleroza multipla, Alzheimer, infertilitate, boli inflamatorii intestinale, distonie. La eveniment vor fi prezente si doua structuri nationale ale organizatiilor care protejeaza drepturile pacientilor: Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor si Alianta pentru Sanatate din Romania.

  La Agora Asociatiilor de Pacienti inscrierea asociatiilor, a fundatiilor si ONG-urilor care activeaza in domeniul sanatatii, este gratuita.Organizatiile interesate de participare se mai pot inscrie pana la data de 5 septembrie. Detalii despre inscrierea pe pagina de internet a evenimentului aici.

  Asociatiile care au confirmat prezenta la Agora pana in acest moment sunt (ordine alfabetica):


  Alianta Nationala pentru Pacientii cu Boli Rare – ANBRaRo

  Alianta pentru Sanatate din Romania

  Asociatia Alexiana

  Asociatia Antiparkinson

  Asociatia Bolnavilor de Cancer “Phoenix” Filiala Bucuresti

  Asociatia Bolnavilor de Cancer Filiala Prahova

  Asociatia Bolnavilor Dializati Galati

  Asociatia Children’s Joy

  Asociatia Clubul Amazoanelor Bistritene

  Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet din judetul Constanta-SweetLand

  Asociatia de Fibroza Chistica din Romania

  Asociatia Distroficilor Muscular

  Asociatia Little People Romania

  Asociatia M.A.M.E.

  Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania

  Asociatia Nationala Miastenia Gravis Romania

  Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – ANCAAR

  Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor

  Asociatia Noi si Ceilalti Filiala Bucuresti

  Asociatia Noi si Ceilalti Prahova

  Asociatia OncoHelp Timisoara

  Asociatia Oncologic Rom Constanta

  Asociatia Oncomed Iasi

  Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania – APAH Ro

  Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune

  Asociatia Pavel

  Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania – ASPIIR

  Asociatia pentru Sanatatea Mintala a Copilului Sfantul Serafim

  Asociatia Persoanelor cu Talasemie Majora din Romania

  Asociatia Prader Willi din Romania

  Asociatia Romana Anti SIDA – ARAS

  Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza – ARB-TB

  Asociatia Romana de Cancere Rare

  Asociatia Romana de Hemofilie

  Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala

  Asociatia Romana de Transplant Pulmonar

  Asociatia Sfantul Alexie

  Asociatia SM Speranta Prahova

  Asociatia Sofi Roz Bacau

  Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania – Livertrans

  Asociatia Transplantatilor din Romania – ATR

  Asociatia Williams Syndrome Romania


  Liga pentru Apararea si Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania

  Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania

  Sano – Hep Romania

  Societatea de Scleroza Multipla din Romania – SSMR

  Societatea de Scleroza Multipla din Romania – SSMR

  Societatea Romana de Alzheimer

  SOS Infertilitatea

  Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA – UNOPA  AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI este organizata de Houston NPA in parteneriat cu Liga pentru Apararea si Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania si reuneste pentru prima data asociatiile de pacienti din toata tara, publicul de toate varstele, reprezentanti ai organizatiilor care activeaza in domeniul sanatatii, autoritati din domeniul medical si reprezentanti ai presei.

  Obiectivul principal al acestui eveniment este promovarea asociatiilor de pacienti din Romania direct catre publicul larg, cadrele medicale, organizatiile interesate de stabilirea de noi parteneriate, catre reprezentantii presei si potentiali sponsori sau sustinatori/voluntari pentru aceste asociatii. In cadrul Agorei participantii se pot familiariza cu proiectele derulate de asociatiile de pacienti in beneficiul membrilor lor, cat si cele de interes pentru societatea civila in general.

  Organizatorii isi propun cu Agora sa faciliteze inscrierea celor interesati in asociatiile de pacienti si sa evidentieze rolul pe care acestea il au in ceea ce priveste consilierea si informarea pacientilor, putand deveni astfel parteneri de incredere ai personalului medico-sanitar in activitatile de informare si educatie pentru sanatate.

  Site-ul evenimentului unde se pot consulta informatii actualizate:
  http://agora-asociatiidepacienti.ro

  Informatii detaliate privind obiectivele si activitatea asociatiilor de pacienti sunt disponibile in editia 2011 a Ghidului Pacientului Roman, unica publicatie de acest gen din Romania. 103 asociatii de pacienti au adus contributii semnificative legate de experienta lor ca pacienti, in editia 2011 a Ghidului Pacientului Roman, in peste 55 de pagini dedicate. Ghidul Pacientului Roman (268 pagini color, pret 12,9 lei) poate fi achizitionat in cadrul Agorei si prin comanda directa la comenzi@houston.ro.

     Pentru mai multe detalii cu privire la eveniment puteti contacta Houston NPA la numerele de telefon: 021.317.09.43 sau 0733.076.381 sau pe adresa: evenimente@houston.ro.

   Persoana de contact: Simona Oprea, PR Manager Houston NPA

  Sponsori: Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Chemomed, Oxigen Plus, Catena, Biofarm, Slipincontinenta.ro, PlantExtrakt, Vitalion.

  Parteneri media: Saptamana Medicala, Medica Academica, Click! Sanatate, Hipocrate, Revista Clinica, Galenus, Tonica, Farmacia Ta, Senso TV, Slab sau Gras, Doctorbun.ro, Sfatulmedicului.ro, Medicpentrutine.ro, Farmamed.ro, Doctorionline.ro, Reader’s Digest, Media Kompass.

  Concept si organizare: Houston NPA

  Partener oficial: Liga pentru Apararea si Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania

  Stiati ca

  … in Romania exista peste 100 de asociatii de pacienti infiintate cu greu de catre oameni cu boli grave de multe ori, sau oameni care au gasit puterea de a-i ajuta si pe ceilalti?

  … acum aveti ocazia de a va informa asupra provocarilor cu care se confrunta pacientii si membrii asociatiilor de pacienti la primul eveniment dedicat acestora?

  Va invitam sa participati la AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI - Eveniment premiera

  10/11 septembrie 2011, intre orele 10-18. Parcul Tineretului – Bucuresti

  -              Descoperiti oameni dedicati si puternici si ascultati povesti de viata - discutii  directe cu membrii asociatiilor de pacienti organizate pe diferite afectiuni

  -              Aflati informatii despre afectiuni de la medici si pacienti - sesiuni interactive de informare, materiale distribuite de asociatiile de pacienti

  -              Aveti ocazia de a va evalua starea de sanatate - testari medicale gratuite … si multe alte surprize!

  Accesul este liber pentru public.

  Evenimentul este organizat de compania de comunicare in domeniul medical - Houston NPA.

                  Site-ul evenimentului unde se poate consulta lista cu toate asociatiile inscrise panain acest moment la Agora - http://agora-asociatiidepacienti.ro -

  Agora Asociatiilor de Pacienti – locul de intalnire si discutii intre membrii asociatiilor de pacienti din toata tara, publicul larg, reprezentanti ai organizatiilor care activeaza in domeniul sanatatii, autoritati din domeniul medical si reprezentanti ai presei.

  AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI - obiective:

  -              promovarea asociatiilor de pacienti existente in Romania

  -              familiarizarea participantilor cu proiectele derulate de asociatiile de pacienti in beneficiul membrilor lor, cat si cele de interes pentru societatea civila in general

  -              facilitarea inscrierii celor interesati in asociatiile de pacienti

  -              evidentierea rolului pe care asociatiile de pacienti il au in ceea ce priveste consiliereasi informarea pacientilor

  -              facilitarea accesului gratuit al publicului la informatii esentiale privind anumite afectiuni, furnizate atat de asociatiile de pacienti, cat si de la organizatiile care activeaza in domeniul sanatatii

  Lansarea programului“living together, breathing together” 2011

  In data de 24 Martie 2011, ora 10:00, va avea loc in Aula Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” Bucuresti lansarea programului “living together, breathing together- traim impreuna, respiram impreuna”, proiect educational si de asistenta multidisciplinara, implicand specialisti din domenii asociate tuberculozei: pneumologi, psihologi, sociologi, antropologi, biologi, specialisti in stiinte sociale, farmaco-economie s.a. numele Asociatiei Romane a Bolnavilor de Tuberculoza (ARB TB)

  Evenimentul intentioneaza sa reuneasca, in cadrul unei mese rotunde, medici specialisti, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Casei deAsigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, Colegiului Medicilor, Ordinului Asistentilor Medicali, Societatii Romane de Pneumologie, ai altor asociatii profesionale si organizatii care colaboreaza la asigurarea asistentei medicale.

  In aceasta zi se celebreaza “Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei”, un eveniment de maxima importanta pe agenda Organizatiei Mondiale a Sanatatii si “STOP TB Partnership”, la care asociatia noastra este afiliata ca organizatie partenera, aceasta intalnire accentuand, o data in plus, faptul ca tuberculoza este o problema de insemnatate nationala, eradicarea ei fiind legata de aceste actiuni intreprinse in comun.

  Date Epidemiologice

  Organizatia Mondiala Sanatatii considera, incepand din anul 1993 ca « tuberculoza a creat o situatie de urgenta mondiala ».

  In context european, dupa aderarea la UE, in Romania incidenta TBC inregistreaza inca valori mari in comparatie cu media tarilor din Uniunea Europeana; locul I intre tarile UE si locul III intre tarile din Regiunea Europa a OMS. Astfel ca, un raspuns coordonat la nivel national impotriva acestei maladii, reprezinta o prioritate a politicii sanitare actuale.

  Conditionarea plurifactoriala, inclusiv dimensiunea socio-economica a raspandirii tuberculozei, conduce la nevoia abordarii multidisciplinare si intersectoriale a acestei patologii, care depaseste sfera serviciilor de sanatate.

  Cu o rata medie de succes terapeutic a cazurilor noi confirmate bacteriologic de 82%, Romania se apropie de tinta globala de 85%. Cu toate acestea, in anul 2006 in Romania s-au inregistrat un numar de 25.422 de cazuri noi si recidive de tuberculoza (117,8 cazuri noi la 100.000 locuitori), cifre care situeaza Romania, din pacate, printre primele locuri din Europa.

  Strategia Nationala de Control a Tuberculozei se incadreaza in Strategia de Tara a Romaniei care are la baza Directiile stabilite de catrePlanul Global OMS de stopare a tuberculozei 2006- 2015 (MDGs 2015) si ofera cadrul necesar dezvoltarii si armonizarii legislatiei si reglementarile nationale cu cele europene, in contextul aderarii tarii noastre la UE.

  Programul National de Control al Tuberculozei (PNCT) este coordonat de catre Ministerul Sanatatii Publice prin Directia Generala de Sanatate publica si de Comisia de Pneumoftiziologie. Managementul programului este realizat de Unitatea Centrala de Management (UCM) din cadrul Institutului National de Pneumologie « Marius Nasta » Bucuresti.

  La nivelul tarii, managementul PNCT este realizat de catre Agentia de Sanatate Publica si de 50 coordonatori tehnici judeteni (sau manageri) : 41 pentru fiecare judet, 6 pentru fiecare sector din Bucuresti si cate unul din partea Ministerului Justitiei, al Apararii si Internelor.

  In fiecare judet sunt 3-6 dispensare de pneumoftiziologie (PNF), in total 189 in toata tara, fiind deservite de aproximativ 900 medici pneumologi. Medicii de familie au fost implicati in PNCT in special in mediul rural,prin activitati de depistare a suspectilor de tuberculoza si administrarea tratamentului sub directa observare (DOT).

  In fiecare judet exista cel putin un spital care deserveste pacientii cu tuberculoza, in total 76 de spitale cu un numar de 7.000 de paturi pentru tuberculoza.

  Diagnosticul si tratamentul pentru toti bolnavii de TB este gratuit, costurile fiind acoperite din fondurile asigurarilor sociale de sanatate. Pentru activitati de profilaxie si preventie, fondurile se aloca din partea MSP, prin directiile de sanatate publica. Accesul la medicamente se asigura prin 190 farmacii cu circuit inchis.

  Se manifesta o tendinta de « stopare » a cresterii incidentei globale (CN + R) a tuberculozei, fiind confirmata de valorile inregistrate in 2005 si 2006, de 123,7% respectiv 117,8% locuitori. Se remarca acelasi trend descrescator si la copii, 41,2% in 2004, 33,4% in 2005 si 31,8% in 2006.

  Acelasi trend de scadere se observa si din datele pentru primele 9 luni ale anului 2007, incidenta globala fiind de 116,2% locuitori, fata de aceiasi perioada a anului 2006 (122,9%). La copii, valorile pentru intervalul ianuarie- septembrie 2007 releva 30,8% (770 cazuri) fata de acelasi interval din 2006- 33,6% (849 cazuri).

  In schimb se constata o crestere a incidentei tuberculozei cu tulpini BK chimiorezistente si in special multidrog- rezistente (MDR TB), manifestata prin rezistenta la cele doua droguri majore : Rifampicina si Izoniazida.

  MDR TB este una din problemele cele mai importante cu care se confrunta PNCT, fiind totodata obiectul unei preocupari insistente pe plan international, la recentele reuniuni sub egida OMS privind controlul MDT TB de la Tibilisi si Geneva.

  Ultima ancheta de chimiorezistenta efectuata in tara noastra cu sprijin tehnic OMS a estimat un numar de bolnavi noi cu MDR de peste 600 anual, ceeace reprezinta 3% din incidenta globala TB. Numarul total al cazurilor cu MDR TB in 2006 a fost de 1.200 (cazuri noi si retratamente). Cazurile cronice sunt considerate rezervorul principal de chimiorezistenta care alimenteaza acest tip de cazuistica, care poate degenera, prin neglijarea problematicii, in variante extreme ale bolii- XDR TB- tuberculoza cu germeni rezistenti la toate tuberculostaticele.

  In Romania functioneaza din anul 2004 doua centre de excelenta in tratarea MDR TB, la Institutul « Marius Nasta » Bucuresti (60 paturi) si la Bisericani in judetul Neamt (70 paturi). Capacitatea celor doua centre acopera doar 30% din cazurile aflate in evidenta, avand in vedere perioada lunga de spitalizare necesara in astfel de cazuri. Restul pacientilor sunt tratati in reteaua teritoriala.

  Tratamentul MDR TB in conformitate cu standardele internationale este prelungit (14-24) luni, cu o faza intensiva de 6 luni, in care se administreaza zilnic 5-7 tuberculostatice de linia a II-a, dintre care unul cel putin sa fie injectabil. In faza de continuare se administreaza pe cale orala cel putin 4 medicamente la care sensibilitatea BK este pastrata.

  Costul mediu al unui tratament individualizat pentru MDR TB este de aproape zece ori mai mare decat in cazul tratamentului tuberculozei chimiosensibile, fiind estimate la 9.000- 20.000 RON, in functie de schema terapeutica si durata.

  Aceste costuri ridicate ale tratamentului pacientilor cu tuberculoza multidrog- rezistenta rezida din urmatoarele:

  - pretul medicamentelor de linia a II-a este mult mai mare decat cel de linia I;

  - costul medicatiei adjuvante, necesare pentru cuparea efectelor secundare severe al medicatiei de linia a II-a;

  - dotarea specifica si masurile sporite de securizare privind evitarea contaminarii intraspitalicesti;

  - nevoia de alimentatie adecvata cu necesitati calorice ridicate;

  - costul ridicat al investigatiilor bacteriologice complexe : antibiograme pe medii solide si lichide, determinari genetice, sa.

  Material realizat cu sprijinul Unitatii Centrale de Management a Programului National de Control a Tuberculozei din cadrul Institutului National de Pneumologie « Marius Nasta » Bucuresti.


  ARB-TB.ro © Toate drepturile rezervate